Sfaturi

Banner FoschiLaser Radiologie digitală

Nu lasa cainele inchis in masina in timpul verii 30.06.2014

Ce se intampla din punct de vedere medical? La inceput creste temperatura interna a organismului. Pentru a compensa aceasta crestere, organismul intensifica respiratia, bataile inimii, se pierde apa in exces prin salivatie (pentru a scadea temperatura de la nivelul sangelui ce iriga limba), se produce astfel deshidratarea. In plus, vasele de sange sunt dilatate la maxim iar din acestea o parte lichida se depalseaza in tesuturi (cum ar fi creierul). In acest fel apare edemul cerebral si pierderea cunostintei si pericolul decesului.


Toate organele interne sufera din cauza tulburarilor hidro-electrolitice, dar mai ales rinichii. In tot acest timp, temperatura corporala creste rapid si periculos, peste 40,5-41 de grade.


Ce rase sunt extrem de sensibile? Toate rasele pot fi afectate de caldura. Cele mai afectate sunt insa Bulldog francez, Bulldog american, Boston terrier, Boxer, Pug, Shih-Tzu, Pekynez. Ce este de facut?


Evita pe cat posibil sa il lasi in masina inchisa sau chiar si cu geamurile crapate in soare sau la umbra. Chiar si 5 minute pot fi prea mult pentru organism, nu este de gluma. Cainii, pisicile, copii sunt mai putin rezistenti la temperaturi inalte.


Ai mereu dupa tine sau lasa-i la dispozitie apa de baut curata si la o temperatura rezonabila (nu ceai fierbinte!). Daca totusi ai patit un astfel de accident atunci uite ce ai de facut:


1. Scoate animalul din mediul cu temperatura extrema.


2. Foloseste niste prosoape ude pentru a acoperi corpul supraincalzit (nu folosi gheata fara sa iti recomande un medic).


3. Urgent, anunta si mergi la un medic veterinar pentru interventie de specialitate.


4. Poti folosi o punga cu gheata pentru a scadea temperatura de la nivelul cefei. Socul termic, edemul cerebral si toate afectiunile si simptomele premergatoare sau complicatiile ce decurg din aceste stari impun o atentie medicala de urgenta si intensiva.


Este posibil sa fie nevoie de intubare, oxigenoterapie, tratamente perfuzabile, diuretice si antisoc sub internare si supraveghere medicala de specialitate.


Sursa: http://www.stopabandonului.ro/

« Înapoi la pagina de sfaturi