Sfaturi

Banner FoschiLaser Radiologie digitală

Introducerea de noi pasari 11.09.2014

Are nevoie pasare mea de un "prieten"?

Cele mai multe dintre aceste pasari traiesc in salbaticie, in grupuri. O existenta solitara nu este o existenta sigura pentru speciile de prada. Cu toate acestea, pasarile crescute de mana omului carora le-au fost inspirat sa creada ca ele sunt oameni sunt rezultatul proprietarului si familiei lui care formeaza acest grup de pasari.

Prin urmare, pasarile ar trebui sa fie tinute in perechi sau in grupuri in timp ce pasarile crescute de om pot fi tinute singure. In acest ultim caz, este important ca pasarea sa stea cu oameni tot timpul - nu o lasati singura acasa pentru perioade lungi de timp. In aceste cazuri, adaugand pur si simplu o alta pasare nu va va ajuta deloc - ele cred ca sunt oameni si trebuie sa aiba companie tot oameni.

Cum pot introduce pasari?

Toate pasarile noi ar trebui sa fie verificate de catre medicul dumneavoastra veterinar. Un examen fizic, inclusiv masurarea greutatii actuale, sa fie efectuate. Cateva teste pot fi recomandate pentru a vedea daca pasarea este suspecta de eventuale boli. Medicul veterinar poate discuta acest lucru cu tine.

Noua pasare ar trebui sa fie tinuta in carantina intr-o camera separata din casa timp de 30-45 de zile. O pasare noua poate avea o istorie relativ necunoscuta si poate fi purtatoare a unor boli care ar putea infecta si alte pasari. Unii oameni au experimentat tragedii prin introducerea in necunostinta de cauza a unei pasari bolnave fara o perioada de carantina. Orice dovada de boala ar trebui sa fie adusa la cunostinta medicului veterinar imediat.

Dupa perioada de carantina, o idee buna este aceea de a pune cele doua custi in aceeasi camera. Muta treptat custile mai aproape una de cealalta. In cele din urma, sub supraveghere stricta, cele doua pasari pot fi introduse impreuna in timp ce sunt monitorizate peentru a evita intimidarea sau lupta. Doar pasarile pot decide cine este "seful" si sa stabileasca care va fi prima la ciugulit mancarea.

Se vor obisnui impreuna?

Vei afla. Nu exista nici o modalitate de a fi siguri ca ele se vor place reciproc, deoarece pasarile sunt ca oamenii. Unele pasari nu vor fi niciodata prietene si nu se vor tolera vreodata reciproc. In general, cele mai multe pasari vor accepta foarte bine prezenta unei alte pasari. Consultati medicul veterinar in cazul in care intampinati probleme.

Sursa: www.veterinatul.ro

Citeşte mai departe

Nu lasa cainele inchis in masina in timpul verii 30.06.2014

Ce se intampla din punct de vedere medical? La inceput creste temperatura interna a organismului. Pentru a compensa aceasta crestere, organismul intensifica respiratia, bataile inimii, se pierde apa in exces prin salivatie (pentru a scadea temperatura de la nivelul sangelui ce iriga limba), se produce astfel deshidratarea. In plus, vasele de sange sunt dilatate la maxim iar din acestea o parte lichida se depalseaza in tesuturi (cum ar fi creierul). In acest fel apare edemul cerebral si pierderea cunostintei si pericolul decesului.

Toate organele interne sufera din cauza tulburarilor hidro-electrolitice, dar mai ales rinichii. In tot acest timp, temperatura corporala creste rapid si periculos, peste 40,5-41 de grade.

Ce rase sunt extrem de sensibile? Toate rasele pot fi afectate de caldura. Cele mai afectate sunt insa Bulldog francez, Bulldog american, Boston terrier, Boxer, Pug, Shih-Tzu, Pekynez. Ce este de facut?

Evita pe cat posibil sa il lasi in masina inchisa sau chiar si cu geamurile crapate in soare sau la umbra. Chiar si 5 minute pot fi prea mult pentru organism, nu este de gluma. Cainii, pisicile, copii sunt mai putin rezistenti la temperaturi inalte.

Ai mereu dupa tine sau lasa-i la dispozitie apa de baut curata si la o temperatura rezonabila (nu ceai fierbinte!). Daca totusi ai patit un astfel de accident atunci uite ce ai de facut:

1. Scoate animalul din mediul cu temperatura extrema.

2. Foloseste niste prosoape ude pentru a acoperi corpul supraincalzit (nu folosi gheata fara sa iti recomande un medic).

3. Urgent, anunta si mergi la un medic veterinar pentru interventie de specialitate.

4. Poti folosi o punga cu gheata pentru a scadea temperatura de la nivelul cefei. Socul termic, edemul cerebral si toate afectiunile si simptomele premergatoare sau complicatiile ce decurg din aceste stari impun o atentie medicala de urgenta si intensiva.

Este posibil sa fie nevoie de intubare, oxigenoterapie, tratamente perfuzabile, diuretice si antisoc sub internare si supraveghere medicala de specialitate.

Sursa: http://www.stopabandonului.ro/

Citeşte mai departe