Sfaturi

Banner FoschiLaser Radiologie digitală

Alimente si substante interzise animalelor de companie 17.10.2014

 Alimentele interzise animalelor de companie sunt un element deseori neglijat de detinatorii de animale de companie. De multe ori plecam la munca luandu-ne la revedere de la jucausul nostru catel si cand ne intoarcem cu surprindere constatam o modificare tulburatoare in comportamentul si cheful lui de joaca. Foarte multe produse inventate de om si care nu se gasesc in mediul natural sunt foarte periculoase pentru animalele de companie.

De cele mai multe ori aceste produse sau chiar plante ornamentale se gasesc la indemana animalelor de companie, care din plictiseala sau curiozitate rod, se joaca sau chiar mananca astfel de produse. Dar si dintre produsele alimentare care ni se par noua, oamenilor, normale si bune la gust sau chiar nutritive sunt adevarate bombe toxice pentru animalele de companie.

Urmatoarele sunt alimente care pot fi toxice sau otravitoare pentru animale de companie.

Avocado, toate tipurile de alcool. cacao, bomboane, ciocolays, cafeina, struguri, stafide, nuci, ceapa, prazul, usturoiul, arpagic, unele medicamente de uz uman (Acetaminofen care este continuta in produse Tylenol si alte similare sunt fatale pentru pisici), zaharul artificial, florile de crin (sunt otravitoare pentru pisici atunci cand ingerate).

Alte alte alimente pot fi toxice pentru animalele de companie: seminte de mar, fructe (caise, piersici, prune, nectarine, cirese), alimente mucegaite, seminte de mustar, cartofi frunze si tulpini, frunze Rubarba, sare, ceai, frunze si tulpini de rosii.

Articole de uz casnic toxice: antigel, adeziv poliuretanic, maruntis, ulei de pin de curatare.

 

Citeste mai mult pe www.veterinarul.ro

Citeşte mai departe

Igiena coliviei 30.09.2014

 Cele mai multe pasari au ghinionul de a manca in baie si sa se gainateze in bucatarie. Este esential sa mentinem mediul in care traieste pasarea cat mai curat posibil. Partea de jos a coliviei ar trebui sa fie captusita cu o hartie de unica folosinta, cum ar fi un ziar sau un prosop de hartie, care pot fi aruncate in fiecare zi. Hartia de ziar este acum la indemana oricui, asadar acest lucru ar trebui sa fie cea mai mica preocupare. Pasarile albe care se joaca cu ziarul isi vor colora penele lor in gri de la tusul de pe hartie, insa este usor de spalat.

Murdaria, praful, materiile fecale, alimentele si praful de pene se acumuleaza in mod constant pe cusca si peste tot in ea. Intreaga cusca ar trebui sa fie curatata cel putin o data pe saptamana, cu sapun si apa calda, plus un dezinfectant usor. Majoritatea dezinfectantilor ar trebui sa stea pe suprafata care trebuie curatata timp de 30 de minute. Clatirea completa cu apa proaspata este intotdeauna obligatorie dupa folosirea a oricui sapun sau dezinfectant. Vasele pentru alimentare si pentru apa ar trebui sa fie curatate in acelasi mod si sa fie spalate zilnic.

Lemnul, impletiturile din rachita si bambus sunt materiale poroase care sunt imposibil de a fi sterilizate. Murdaria si bacteriile pot patrunde aceste substante foarte profund, prin urmare, este recomandabil sa se inlocuiasca aceste elemente la fiecare 6-12 luni.

Ce dezinfectanti ar trebui sa folosesc?

Exista diferite tipuri de dezinfectanti disponibili, care sunt capabili sa ucida o varietate de germeni, inclusiv virusuri, bacterii si ciuperci. Pentru uz casnic produsele dezinfectante-deodorizante sunt cele mai adecvate. Verificati intotdeauna daca produsul poate fi folosit in siguranta pentru animale de companie! Pentru a fi mai eficienti, dezinfectantii ar trebui sa fie aplicati pe o suprafata spalata. Pentru situatii aviare, o gama mai larga de dezinfectanti ar putea fi mult mai benefica. Discutati despre nevoile dumneavoastra specifice cu medicul veterinar.

Multi dezi`nfectanti trebuie sa fie utilizati cu mare grija, deoarece ei elibereaza vapori toxici. Acestia trebuie sa fie utilizati in absenta pasarii si cu ventilatia corespunzatoare. Amintiti-va, clatiti bine!

 

Sursa: www.veterinarul.ro

Citeşte mai departe