Sfaturi utile

Hello paw-some friends!

Banner

Dragostea fată de animale este un sentiment foarte complex, iar eu ma simt privilegiată că reprezintă o valoare extrem de importantă pentru mine, umplându-mi sufletul de o bucurie imensă.

Ca medic veterinar, dar si ca om care iubeste profund animalele, vă pot spune ca tot ce depinde de noi sa facem este sa le oferim animalutelor noastre (atat celor de acasa, cat si celor care sunt mai putin norocoase si “locuiesc” pe stradă) o viată cât mai frumoasă, să prevenim tot ce putem preveni, să tratăm tot ceea ce putem trata, să trăim si să ne bucurăm de fiecare clipa petrecută împreună cu ele. 

Deseori proprietarii de animale îmi adresează o serie de întrebări, cum ar fi: 

Cum să aleg hrana pisicii mele? Dar pe cea a cătelului meu? Să le ofer hrană specializată? Care tip? E sănătoasă mâcarea gatită? Dar carnea crudă? Dar oasele? Cum e mai bine pentru ei? Animalutul meu e foarte gras, cum fac sa-l slabeasc?  

Răspunsurile sunt foarte complexe, există studii multiple în acest sens, există argumente pro si contra din diverse perspective, există si factorul financiar, iar alegerea, în cele din urmă, vă apartine.

Din experienta mea, vă pot spune că cea mai bună hrană pentru animălutele dumneavoastră este cea care li se potriveste în fiecare etapă a vietii lor. Adică acea hrană:

    • bogată în nutrienti, pe care să o mănânce cu plăcere;
    • care sa le asigure aportul caloric necesar;
    • care să asigure o digestie usoara, o absorbtie intestinala buna si un tranzit intestinal bun;
    • care sa fie adecvată varstei si metabolismului fiecărui animălut;
    • care să prevină aparitia unor boli;acel tip de hrană necesar în unele afectiuni cronice.

Din punct de vedere medical, consider că hrana specializată superpremium pentru cătei si pisici aduce cele mai multe beneficii sănătătii acestora, existând sortimente pentru toate categoriile de vârstă si pentru toate afectiunile cronice iar hrana poate fi dozată cu usurintă.

Sistemul digestiv al căteilor si al pisicilor - ca animale domestice - nu mai este suficient de pregatit pentru a digera carnea crudă, iar bolile ce pot fi transmise in prezent (de exemplu de la carnea de porc) pot fi letale. De asemenea acesta este insuficient pregatit pentru digerarea oaselor, ingerarea unor cantitati mari poate duce la ocluzii intestinale iar aschiile produse de oase pot leza orice segment al tubului digestiv.

Alimentele procesate de consum uman, cele grase, prajite, sarate sau afumate pot pune grav in pericol sanatatea animălutelor de companie, iar alimente precum cacao, struguri, ceapa, usturoi, etc declanseaza intoxicatii grave.

În ceea ce priveste tendinta de îngrasare, in majoritatea cazurilor greutatea corporala poate fi controlata prin alegerea tipului de hrana (cu un procent de grasime redus) si, cel mai important, cu dozarea cantitatii de hrană zilnică. Si, astfel, rezultatele apar în timp, nu peste noapte, ca la orice “cură de slabire”.

Referitoar la alimentatia căteilor si pisicilor, eu consider importante si răspunsurile la următoarele intrebări: 

Cum e mai bine pentru mine, ca proprietar, din punct de vedere financiar si al timpului meu? Cât rău poate face, pe termen scurt sau lung, o hrană inadecvată? Cat mă “costă” pe mine, pe termen lung, alegerea unei variante nepotrivite de hrană?

Dacă o parte din întrebările dumneavoastră si-au găsit răspunsul aici si doriti informatii suplimentare, mă puteti contacta aici sau vă astept si în social media.

Înapoi