Sfaturi utile

Ce ar trebui să știm despre pisici

Banner

Pisica, independentă si curioasă, misterioasă si maiestuoasă, puternică, dar si vulnerabilă, adorată sau temută, este cel mai cunoscut animal domestic din lume.

Desi, in general, pisica este capabilă să-si poarte singură de grijă, întelegerea nevoilor sale de către “stăpân” o ajută să aibă o viată mai frumoasă si mai lungă. În acest sens vă ofer câteva recomandări generale:

  • Pisicile se toaleteaza singure, iar limba lor “aspră” înlătură părul mort prin lins.
  • Pisicile sunt foarte flexibile iar dacă “silueta” le permite, au acces la toate zonele corpului, mai putin zona capului, unde pentru a se spală, se ajută de membrele toracice (anterioare).
  • Cheratina continută de firele de păr nu poate fi digerată de către stomac, astfel încât pisicile elimină “ghemotoacele ”ingerate" prin vomă sau fecale. Ingerarea excesivă de păr poate duce la formarea în intestine a fecaloamelor (aglomerari de păr), care pot degenera, destul de frecvent, în ocluzii intestinale. Pentru a înlătura părul mort si a evita aparitia acestor probleme, se recomandă ca pisicile cu par lung sa fie periate zilnic, iar cele cu par scurt de 2-3 ori pe saptamana.
  • Imbaierea pisicilor nu este necesara, cu atat mai mult cu cat majoritatea felinelor domestice nu agreeaza apa. Exceptie fac pisicile fara par (cea mai cunoscuta fiind rasa Sphynx), la care sebumul rămâne în exces pe piele, neputând fi absorbit de păr, si la care se recomandă maxim o baie pe lună.
  • Pisicile îsi ascut ghearele pentru a indeparta tesutul cornos mort. Membrele toracice (anterioare) au cate 5 degete (din care unul opozant) iar membrele pelvine (posterioare) au câte 4 degete, toate cu unghii retractile.
  • Dacă pisicile locuiesc doar in interior, le puteti oferi diverse tipuri de sisal pentru a-si ascuti ghearele sau le puteti taia unghiile o dată la 2 săptămâni.
  • Pisicile care au acces si afară din casă sunt permanent expuse pericolelor si au nevoie de gheare pentru a se cătăra, pentru a sări sau pentru a se apăra si nu se recomanda taierea unghiilor.
  • Recomand curătarea urechilor lunar, pentru a preveni sau pentru a depista aparitia unor boli.
  • Recomand curătarea ochilor de 2-3 ori pe săptămână sau chiar zilnic, atunci când e cazul (la pisicile cu canalele lacrimale obturate sau înfundate). 

Cu sigurantă veterinarul vostru vă poate îndruma cum să realizati aceste proceduri.

Înapoi