Vaccinări și deparazitări

Banner

Fie că e vorba de vaccinare, fie ca e vorba de deparazitare, acestea reprezintă metode de prevenţie şi control asupra organismelor parazitare ce afectează animalele de companie.

Lumea vastă a paraziţilor se divide în două mari secțiuni: paraziţi externi (căpuşe, purici, paduchi, agenţi ai râilor, etc.) și paraziţi interni (digestivi, cardiaci, pulmonari, etc.). În funcție de zona afectată putem vorbi de două tipuri de deparazitări: externă și internă.

Produsele antiparazitare nu reuşesc să acopere pe deplin toate tipurile de paraziţi. Unele animăluţe sunt asimptomatice sau cu o simptomatologie clinică precum: lipsa poftei de mâncare, slăbire în ciuda consumului de hrană, greaţă sau vomă, diaree continuă sau discontinuă, leziuni dermatologice. De aceea, pentru identificarea paraziţilor interni este imperios necesară realizarea examenelor coproparazitologice.

Este important de ştiut că unele parazitoze pot fi zoonotice, adică pot afecta şi sănătatea oamenilor din jur. De aceea, pentru protecţia sănătăţii animăluţului dar şi a ta, identificarea paraziţilor şi terapia medicamentoasă ţintită este acțiunea ideală.

Recomandarea noastră este ca indiferent de metoda aleasă, deparazitarea sau vaccinarea să se efectueze periodic, în funcţie de situaţia epidemiologică, dar şi de factorii de risc şi necesităţile specifice fiecărui animăluț.

Înapoi